Tidbits and snippets of a photographic life

Blogg

Studio updates.

Her hviler Napoleon Bonaparte

Det kan være overveldende når man er på storbyferie

Hva skal man finne på? Tipsene er mange og det står ikke på hva folk har opplevd og vil dele med seg. Jeg er ikke bedre enn andre og her kommer et Paris tips fra meg! ☺️ 

Invalidedomen (eller Èglise St. Louis des Invalides)
 

Invalidedomen i Paris (25).jpg

Det var helt fantastisk flott inne i domen 

Det er et mausoleum, en gravplass for disse flere av disse Bonapartene og andre marskalker som er begravet der.  Helt vanvittig flott der inne. Domen ble begynt bygget helt tilbake til 1600 tallet av Ludvig den 14.  Det er ikke bare en dom som ligger her, men flere enorme bygninger, bl.a Musee des l'armee (også veldig vel verdt et besøk!) og monumenter. 

Vi brukte flere timer her i domen og museet, som bl.a inneholdt masse fra 1. og 2. verdenskrig.  Inne på selve museet ble vi mer opptatt av å se på ting, lese, se på bilder og ta inn alle inntrykkene. Tok ikke et eneste bilde av ustillingen for å være ærlig, og  hvis du er interessert i historie - ikke minst om 1. og 2. verdenskrig så er dette et virkelig must for deg når du er i Paris. 
Ustillingen er innholdsrik og jeg kan nevne skyttergravsgeværer, autentiske soldatfrakker med søle på, gassmasker, tanks, propagandaplakater, uniformer og mye mye mer! 
Du kan lese mer om armemuseet her.   Offisiell nettside for Les Invalides her. 

Invalidedomen i Paris (16).jpg

Under: Statue av Napoleon skuer utover oppstillingsplassen ved det som er Musee de l'armee.
Det var visst en militær forlegning her i gamle gamle dager. 

Invalidedomen i Paris (17).jpg

Tilbake til selve domen og de imponerende sarkofagene der...
og taket!

Invalidedomen i Paris (20).jpg
Invalidedomen i Paris (21).jpg
Invalidedomen i Paris (6).jpg
Invalidedomen i Paris (4).jpg
Invalidedomen i Paris (22).jpg
Invalidedomen i Paris (26).jpg
Invalidedomen i Paris (9).jpg

Så etter å ha gått oppe i domen en god stund gikk vi ned en trapp og til underetasjen. Du kan se ned på graven til Napoleon Bonaparte fra øverste del, men gå for all del ned.  Det er veldig flott må jeg jo si, hvor alle disse figurene står i ring rundt hans sarkofag og du kan gå rundt det hele. 

Invalidedomen i Paris (12).jpg
Invalidedomen i Paris (13).jpg
Invalidedomen i Paris (10).jpg

Og på bildet under kan du se hvordan sarkofagen ser ut fra oven. Det er litt størrelse på den som du kan se. Hvor høy var Napoleon? 1,69 i følge Wikipedia. Napoleon døde på St. Helena i 1821. I 1861 fikk han statsbegravelse i Invalidedomen, og som du kan se på bildet ovenfor her, så var det plassert en rød rose ved sarkofagen hans. 
1

Invalidedomen i Paris (5).jpg